vrijdag 28 november 2008

SP stelt Kamervragen over executies in Afghanistan

De Socialistische Partij heeft deze week schriftelijke vragen aan de Nederlandse minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken gesteld naar aanleiding van de executies die de laatste weken worden uitgevoerd in Afghanistan.

SP-Kamerlid Harry van Bommel stelt een 5-tal vragen aan de bewindsman over de doodvonnissen die de laatste tijd zijn voltrokken en die er nog te verwachten zijn. Er zouden nog 100 mensen naar de strop kunnen worden geleid.

Van Bommel stelt: “President Karzai van Afghanistan heeft getekend voor 100 executies van gevangenen. Amnesty International heeft gemeld dat er in Afghanistan makkelijk vergissingen gemaakt kunnen zijn in de vonnissen omdat het juridisch systeem van Afghanistan niet betrouwbaar is.”

Hij vervolgt: “De VN heeft er op aangedrongen om de executies niet door te laten gaan. Eerder had Karzai gezegd dat er geen doodstraffen meer uitgevoerd zouden worden maar daar wijkt hij nu van af. Ik heb de regering daarom gevraagd er bij Karzai op aan te dringen de executies onmiddellijk stop te zetten.”

In de vragen die Van Bommel stelt verwijst hij onder meer naar dit weblog.

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over honderdtal te verwachten executies in Afghanistan.

1. Is het juist dat president Karzai van Afghanistan een bevel heeft getekend dat toestemt in de executie van 100 mensen die veroordeeld zijn voor moord of deelname aan aanslagen in het land? (1)

2 Is het juist dat een woordvoerder van Amnesty International, afdeling Aziƫ, heeft gesteld dat als gevolg van de onvolkomenheden in het juridisch systeem makkelijk vergissingen gemaakt zouden kunnen zijn in de totstandkoming van de vonnissen? (1)

3 Is het tevens juist dat de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, mevrouw Navi Pillay, heeft gesteld dat de executies moeten worden beƫindigd?

4 Wat was het antwoord van president Karzai op het aandringen in oktober 2007 door de Nederlandse ambassadeur om een moratorium op de doodstraf in te stellen? (2) Om welke redenen heeft president Karzai het moratorium op de doodstraf opgeheven?

5 Deelt u de mening dat deze executies in strijd zijn met uitgangspunten van het Nederlandse beleid? Bent u bereid er bij president Karzai op aan te dringen de executies onmiddellijk en definitief te stoppen? Bent u tevens bereid de overdracht aan de Afghaanse autoriteiten van door Nederlandse troepen gemaakte gevangenen te stoppen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Noten1
http://afghanistan-mensenrechten-doodstraf.blogspot.com/2008/11/Amnesty-International-executies-in.html ‘Amnesty International “Executies in Afghanistan moeten stoppen”, 14 november 2008
2 Aanhangsel 446, vergaderjaar 2007 – 2008,antwoord op vraag 4. Zie ook verder Aanhangsel 1258, vergaderjaar 2007 – 2008

Zie ook
Amnesty International: “Executies in Afghanistan moeten stoppen”