woensdag 19 november 2008

EU protesteert tegen golf van executies in Afghanistan

De Europese Unie heeft bij de Afghaanse autoriteiten protest aangetekend tegen de voltrekking van doodvonnissen in de afgelopen 10 dagen in het land.

Dat heeft minister Maxime Verhagen (CDA/Buitenlandse Zaken) woensdag na afloop van een debat in de Tweede Kamer over Afghanistan gezegd.

De EU–gezant voor Afghanistan, de Italiaan Ettore Francesco Sequi, heeft zeer duidelijk aangedrongen op herstel van het moratorium op de executies.

Vorige week deden de Verenigde Naties en de mensenrechtenorganisatie Amnesty International hetzelfde.

De Europese Unie en Nederland, evenals de Verenigde Naties, dringen er al tijden bij Afghanistan op aan de doodstraf in het land niet meer te voltrekken.

Vorig jaar werden er 15 gevangenen geëxecuteerd in de beruchte gevangenis Pul-e Charkhi bij Kabul. Dit leidde tot protesten van regeringen en mensenrechtenorganisaties.

De VN twijfelen er sterk aan of er in Afghanistan processen worden gevoerd volgens de internationale normen van de rechtsgang. Daardoor zou het mogelijk zijn dat er onschuldigen worden gedood.

De Afghaanse president Hamid Karzai had minister Verhagen verschillende keren toegezegd dat hij geen executies meer uit zou laten voeren, maar tien dagen geleden besloot Karzai onverwachts toch weer opdracht te geven om mensen te laten executeren.

Zie ook
Amnesty International: “Executies in Afghanistan moeten stoppen”