zaterdag 1 november 2008

Afghaanse politieman ter dood veroordeeld voor moord op zijn vrouw en zoon

Een militaire rechtbank in de stad Herat in het noordwesten van Afghanistan heeft een politieman een doodvonnis opgelegd omdat hij zijn echtgenote en hun zoon heeft omgebracht.

Dat hebben media in Afghanistan gemeld. De agent zei dat hij zijn gezinsleden had vermoord omdat zijn vrouw “een affaire” had. De rechtbank heeft hem nu veroordeeld tot de strop.

De veroordeelde agent werkte bij een controlepost van de politie in het district Jabrial. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij zijn vrouw en zoon twee maanden geleden heeft gedood toen hij op weg was naar zijn werk.

Motief
Het hoofd van het militair gerechtshof in Herat, generaal Jan Muhammad Aslami, zei dat de man volgens verwanten van hem verslaafd was aan drugs. Hij bracht zijn gezinsleden om het leven omdat zijn vrouw wilde dat hij zou stoppen met drugs.

Onlangs verklaarde een Britse politicus dat de Afghaanse politie bestaat uit een stelletje drugsgebruikers en verkrachters.

Maar de veroordeelde politieman zei dat hij zijn vrouw heeft gedood omdat ze een “affaire” had met een andere man.

Doodstraf
Deze week eisten verschillende vrouwen tijdens een vrouwencongres in Kabul van president Hamid Karzai dat hij de doodstraf uit zou laten voeren voor verkrachters en ontvoerders.

President Karzai antwoordde toen dat hij een voorstander is van de doodstraf.

Internationale donorlanden, zoals Nederland, Canada, Denemarken, Noorwegen dringen er altijd bij Karzai op aan dat de doodstraf niet wordt uitgevoerd in Afghanistan.

Vorig jaar werden er 15 gevangenen in de beruchte Pul-e Charkhi gevangenis bij Kabul geëxecuteerd. Hiervoor had Karzai toestemming gegeven.

Dit leidde tot verontwaardiging bij buitenlandse regeringen, maar mensenrechtenorganisaties waren van mening dat de kritiek in slappe bewoordingen werd geuit.


=President Karzai staat gewoon achter de doodstraf in Afghanistan=