zondag 9 november 2008

Hamid Karzai laat drie gevangenen executeren in Afghanistan

De Afghaanse autoriteiten hebben zaterdag drie mannen in Kabul opgehangen die schuldig waren bevonden aan seksueel misbruik en ontvoering. President Hamid Karzai gaf opdracht om de gevangenen ter dood te brengen.

De geëxecuteerden zijn volgens Afghaanse media Abdul Shekeb, Noorullah en Ahmad Jaish. Volgens functionarissen gaf Karzai zijn goedkeuring aan het voltrekken van de doodvonnissen.

De drie hadden bekend dat ze de zakenman Hafizullah Zadran hadden vermoord. Daarna hadden ze hem begraven onder ruines in het stadsdeel Shah Shaeed van Kabul-Stad.

Een van de mannen was ook nog schuldig bevonden aan overspel.

De andere twee waren tevens schuldig bevonden aan de moord op een jonge jongen, het seksueel misbruiken van hem en het vermoorden van een 8 jaar oud kind.

De Nederlandse overheid heeft er verschillende keren bij president Hamid Karzai op aangedrongen dat er geen doodvonnissen in Afghanistan worden voltrokken.

Vorig jaar kreeg de executie van 15 gevangenen in de beruchte gevangenis Pul-i Charkhi bij Kabul zware kritiek te verduren van mensenrechtenorganisaties en in mindere mate van regeringen.