woensdag 19 november 2008

Karzai belooft de aanvallers met giftige vloeistof op de meisjes te executeren

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft aangekondigd dat hij de mannen die een groep meisjes met een bijtende vloeistof in het gezicht spoten “publiekelijk op zal laten hangen”.

Dat melden media in Afghanistan. Hamid Karzai staat volgens waarnemers onder zware druk van de publieke opinie in Afghanistan om moordenaars, verkrachters, ontvoerders te laten executeren volgens het islamitische rechtssysteem.

Vorige week werd een groep van een 15-tal meisjes in de zuidelijke stad Kandahar aangevallen door twee mannen op een motorfiets die vloeistof uit batterijen met een waterpistool in de gezichten van de meisje die op weg naar school waren spoten.

Drie meisjes raakten zeer ernstig gewond in het gelaat. Een van de meisjes is intussen overgebracht naar het militaire ziekenhuis in de hoofdstad Kabul. De kans bestaat dat ze voor altijd blind blijft.

De aanval op de kinderen heeft tot veel angst geleid onder ouders en meisjes. Lessen in scholen zijn uitgevallen en de meisjes hebben de regering gezegd “dat ze beschermd willen worden”.

Tijdens het bewind van de Taliban werden mensen die ter dood waren veroordeeld openbaar geëxecuteerd. Regelmatig zijn er berichten dat dit nog steeds gebeurt in de gebieden die onder controle staan van de militante Taliban-beweging.

De Taliban hebben elke betrokkenheid bij de aanval ontkend.

De afgelopen twee weken zijn er minstens 9 gevangenen in Afghanistan ter dood gebracht. De Europese Unie, de VN en mensenrechtenorganisaties hebben er bij Karzai op aangedrongen geen doodvonnissen meer te laten voltrekken.

Zie ook
EU protesteert tegen golf van executies in Afghanistan
Aanval op schoolmeisjes Afghanistan veroorzaakt angst, gewond meisje overgebracht naar Kabul