dinsdag 11 november 2008

Opnieuw twee doodstraffen voltrokken in Afghanistan

In Afghanistan zijn maandag opnieuw twee mensen geëxecuteerd. Het gaat om mannen die waren veroordeeld voor moord en verkrachting. De ophangingen werden uitgevoerd in opdracht van president Hamid Karzai.

Media in Afghanistan melden dat in de provincie Herat, in het noordwesten van het land, Feroz Ahmad werd opgehangen. Hij was schuldig bevonden aan de verkrachting en de moord van een 5-jarig meisje in 2004 in het district Pashton Zarghon.

De autoriteiten in de noordoostelijke provincie Takhar zeggen dat Sahib Khan, een inwoner van het district Yangi Qala, maandag werd opgehangen omdat hij zijn neef had vermoord vanwege een meningsverschil over een stuk land.

In Afghanistan wachten nog 125 mensen op de doodstraf. Het gaat om verkrachters en ontvoerders. Lijsten met namen van veroordeelden zijn naar de president gestuurd om de doodvonnissen te bekrachtigen.

President Karzai had verschillende keren aan westerse regeringen toegezegd dat hij van plan was om geen doodvonnissen meer te laten voltrekken.

Onder meer de Nederlandse ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) hebben er verschillende keren bij Karzai op aangedrongen in Afghanistan geen toestemming te geven voor de uitvoering van executies.

Maar zaterdag kwam daar verandering in en werden er in opdracht van Karzai 3 veroordeelden in de hoofdstad Kabul naar de strop gevoerd.

Opvallend genoeg ging dit nieuws voorbij aan de westerse media.

Het aantal misdaden zoals ontvoering, verkrachting en moord zijn de afgelopen jaren in Afghanistan sterk gestegen. Tijdens de regeerperiode van de Taliban, van 1996 tot eind 2001, werden executies openbaar uitgevoerd voor dit soort vergrijpen.

President Karzai staat onder druk van de bevolking en maatschappelijke organisaties om doodvonnissen te laten voltrekken. Deze straf is ook opgenomen in de Afghaanse grondwet en moet volgens de islam voor bepaalde misdaden ook worden opgelegd.

Zie ook
Hamid Karzai laat drie gevangenen executeren in Afghanistan