De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft haar bezorgdheid over de golf van executies in Afghanistan aan de VN geuit. Ook de Taliban hebben opgeroepen een eind te maken aan het voltrekken van doodvonnissen.
De afgelopen dagen zijn er zeker 9 gevangenen opgehangen. Volgens Amnesty International lag deze ontwikkeling niet in de lijn der verwachting.
Sam Zarifi, die de afdeling Azië en de Pacific van de mensenrechtenorganisatie leidt, zei: “De onverwachte golf aan executies baart grote zorgen. Het juridische systeem dat nog in de kinderschoenen staat is grotendeels niet in staat om tot eerlijke en juiste rechtszaken te komen.”
“De autoriteiten moeten onmiddellijk een moratorium instellen op alle executies in Afghanistan met het oog op de afschaffing van deze gruwelijke straf,” aldus Zarifi.
In Afghanistan zitten ruim 10.000 mensen achter de tralies waarvan er 111 een doodvonnis tegen zich hebben horen uitspreken.
President Hamid Karzai moet alle doodvonnissen bekrachtigen. Dat heeft hij gedaan, ondanks dat hij verschillende keren aan Maxime Verhagen, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, heeft toegezegd dat hij in zijn land geen doodvonnissen meer zou laten voltrekken.
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, mevrouw Navi Pillay, heeft eerder deze week de Afghaanse regering opgeroepen om de uitvoer van de executies onmiddellijk te beëindigen.
Ze zei onder meer dat de plaatselijke politie en de gerechtelijke instanties niet voldoen aan de internationale normen van de rechtsgang. Daardoor is het mogelijk dat er onschuldige mensen ter dood worden gebracht.
Het protest van de VN zal echter geen verandering brengen in de politiek die de volkenorganisatie voert ten aanzien van Afghanistan.
De Onafhankelijke Afghaanse Mensenrechtencommissie (AIHRC) heeft laten weten dat ze niet tegen de doodstraf is gekant.
Het uitvoeren van de doodstraf is opgenomen in de Afghaanse wet. De Europese Unie en de Verenigde Naties streven echter naar een wereldwijde stop van executies.
Dinsdag werden er vier mensen in Afghanistan geëxecuteerd. Zaterdag waren het er drie en maandag twee.
Drie van de mensen die dinsdag werden gedood waren betrokken bij aanvallen in 2003 in het district Khogaini en een kantoor van de Verenigde Naties in de oostelijke provincie Nangarhar, zo melden media in Afghanistan.
De vierde persoon die werd omgebracht heeft vorig jaar drie leden van een familie vermoord in Kabul.
Taliban
De Taliban hebben intussen de voltrekking van de doodvonnissen veroordeeld. Volgens de beweging waren drie van de mannen “vrijheidsstrijders”, zo meldt de BBC.
“In werkelijkheid waren het mujaheddien, die strijden voor de vrijheid van hun land en de invoering van een islamitisch bewind.” In de verklaring stelden de Taliban dat “de verantwoordelijken zullen worden gestraft".
Met het woord “mujaheddien” worden strijders in een heilige oorlog aangeduid. Het woord “jihad is er ook in herkenbaar. Het voorvoegsel “mu-“ duidt in het Arabisch een handelende persoon, of handelende personen aan.
De Taliban roepen de Verenigde Naties, de Europese Unie, het Rode Kruis en mensenrechtenorganisaties op om stappen te ondernemen tegen wat ze “een meedogenloze moord op onderdrukte gevangenen” noemen.
In Afghanistan werden ruim een jaar lang geen executies door de overheid uitgevoerd.
Vorig jaar oktober gaf president Hamid Karzai toestemming om 15 gevangenen in de beruchte gevangenis Pul-e Charkhi bij Kabul ter dood te brengen.
Dit leidde tot internationale protesten van regeringen en mensenrechtenorganisaties. Nu heeft het er veel van weg dat hij kleine groepjes tegelijk laat ombrengen. Er staan nog ruim 100 gevangenen op de lijst om te worden geëxecuteerd.
Zie ook
VN willen eind aan golf executies in Afghanistan
Opnieuw twee doodstraffen voltrokken in Afghanistan