vrijdag 28 november 2008

SP stelt Kamervragen over executies in Afghanistan

De Socialistische Partij heeft deze week schriftelijke vragen aan de Nederlandse minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken gesteld naar aanleiding van de executies die de laatste weken worden uitgevoerd in Afghanistan.

SP-Kamerlid Harry van Bommel stelt een 5-tal vragen aan de bewindsman over de doodvonnissen die de laatste tijd zijn voltrokken en die er nog te verwachten zijn. Er zouden nog 100 mensen naar de strop kunnen worden geleid.

Van Bommel stelt: “President Karzai van Afghanistan heeft getekend voor 100 executies van gevangenen. Amnesty International heeft gemeld dat er in Afghanistan makkelijk vergissingen gemaakt kunnen zijn in de vonnissen omdat het juridisch systeem van Afghanistan niet betrouwbaar is.”

Hij vervolgt: “De VN heeft er op aangedrongen om de executies niet door te laten gaan. Eerder had Karzai gezegd dat er geen doodstraffen meer uitgevoerd zouden worden maar daar wijkt hij nu van af. Ik heb de regering daarom gevraagd er bij Karzai op aan te dringen de executies onmiddellijk stop te zetten.”

In de vragen die Van Bommel stelt verwijst hij onder meer naar dit weblog.

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over honderdtal te verwachten executies in Afghanistan.

1. Is het juist dat president Karzai van Afghanistan een bevel heeft getekend dat toestemt in de executie van 100 mensen die veroordeeld zijn voor moord of deelname aan aanslagen in het land? (1)

2 Is het juist dat een woordvoerder van Amnesty International, afdeling Azië, heeft gesteld dat als gevolg van de onvolkomenheden in het juridisch systeem makkelijk vergissingen gemaakt zouden kunnen zijn in de totstandkoming van de vonnissen? (1)

3 Is het tevens juist dat de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, mevrouw Navi Pillay, heeft gesteld dat de executies moeten worden beëindigd?

4 Wat was het antwoord van president Karzai op het aandringen in oktober 2007 door de Nederlandse ambassadeur om een moratorium op de doodstraf in te stellen? (2) Om welke redenen heeft president Karzai het moratorium op de doodstraf opgeheven?

5 Deelt u de mening dat deze executies in strijd zijn met uitgangspunten van het Nederlandse beleid? Bent u bereid er bij president Karzai op aan te dringen de executies onmiddellijk en definitief te stoppen? Bent u tevens bereid de overdracht aan de Afghaanse autoriteiten van door Nederlandse troepen gemaakte gevangenen te stoppen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Noten1
http://afghanistan-mensenrechten-doodstraf.blogspot.com/2008/11/Amnesty-International-executies-in.html ‘Amnesty International “Executies in Afghanistan moeten stoppen”, 14 november 2008
2 Aanhangsel 446, vergaderjaar 2007 – 2008,antwoord op vraag 4. Zie ook verder Aanhangsel 1258, vergaderjaar 2007 – 2008

Zie ook
Amnesty International: “Executies in Afghanistan moeten stoppen”

woensdag 19 november 2008

Karzai belooft de aanvallers met giftige vloeistof op de meisjes te executeren

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft aangekondigd dat hij de mannen die een groep meisjes met een bijtende vloeistof in het gezicht spoten “publiekelijk op zal laten hangen”.

Dat melden media in Afghanistan. Hamid Karzai staat volgens waarnemers onder zware druk van de publieke opinie in Afghanistan om moordenaars, verkrachters, ontvoerders te laten executeren volgens het islamitische rechtssysteem.

Vorige week werd een groep van een 15-tal meisjes in de zuidelijke stad Kandahar aangevallen door twee mannen op een motorfiets die vloeistof uit batterijen met een waterpistool in de gezichten van de meisje die op weg naar school waren spoten.

Drie meisjes raakten zeer ernstig gewond in het gelaat. Een van de meisjes is intussen overgebracht naar het militaire ziekenhuis in de hoofdstad Kabul. De kans bestaat dat ze voor altijd blind blijft.

De aanval op de kinderen heeft tot veel angst geleid onder ouders en meisjes. Lessen in scholen zijn uitgevallen en de meisjes hebben de regering gezegd “dat ze beschermd willen worden”.

Tijdens het bewind van de Taliban werden mensen die ter dood waren veroordeeld openbaar geëxecuteerd. Regelmatig zijn er berichten dat dit nog steeds gebeurt in de gebieden die onder controle staan van de militante Taliban-beweging.

De Taliban hebben elke betrokkenheid bij de aanval ontkend.

De afgelopen twee weken zijn er minstens 9 gevangenen in Afghanistan ter dood gebracht. De Europese Unie, de VN en mensenrechtenorganisaties hebben er bij Karzai op aangedrongen geen doodvonnissen meer te laten voltrekken.

Zie ook
EU protesteert tegen golf van executies in Afghanistan
Aanval op schoolmeisjes Afghanistan veroorzaakt angst, gewond meisje overgebracht naar Kabul

EU protesteert tegen golf van executies in Afghanistan

De Europese Unie heeft bij de Afghaanse autoriteiten protest aangetekend tegen de voltrekking van doodvonnissen in de afgelopen 10 dagen in het land.

Dat heeft minister Maxime Verhagen (CDA/Buitenlandse Zaken) woensdag na afloop van een debat in de Tweede Kamer over Afghanistan gezegd.

De EU–gezant voor Afghanistan, de Italiaan Ettore Francesco Sequi, heeft zeer duidelijk aangedrongen op herstel van het moratorium op de executies.

Vorige week deden de Verenigde Naties en de mensenrechtenorganisatie Amnesty International hetzelfde.

De Europese Unie en Nederland, evenals de Verenigde Naties, dringen er al tijden bij Afghanistan op aan de doodstraf in het land niet meer te voltrekken.

Vorig jaar werden er 15 gevangenen geëxecuteerd in de beruchte gevangenis Pul-e Charkhi bij Kabul. Dit leidde tot protesten van regeringen en mensenrechtenorganisaties.

De VN twijfelen er sterk aan of er in Afghanistan processen worden gevoerd volgens de internationale normen van de rechtsgang. Daardoor zou het mogelijk zijn dat er onschuldigen worden gedood.

De Afghaanse president Hamid Karzai had minister Verhagen verschillende keren toegezegd dat hij geen executies meer uit zou laten voeren, maar tien dagen geleden besloot Karzai onverwachts toch weer opdracht te geven om mensen te laten executeren.

Zie ook
Amnesty International: “Executies in Afghanistan moeten stoppen”

vrijdag 14 november 2008

Amnesty International: “Executies in Afghanistan moeten stoppen”

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft haar bezorgdheid over de golf van executies in Afghanistan aan de VN geuit. Ook de Taliban hebben opgeroepen een eind te maken aan het voltrekken van doodvonnissen.

De afgelopen dagen zijn er zeker 9 gevangenen opgehangen. Volgens Amnesty International lag deze ontwikkeling niet in de lijn der verwachting.

Sam Zarifi, die de afdeling Azië en de Pacific van de mensenrechtenorganisatie leidt, zei: “De onverwachte golf aan executies baart grote zorgen. Het juridische systeem dat nog in de kinderschoenen staat is grotendeels niet in staat om tot eerlijke en juiste rechtszaken te komen.”

“De autoriteiten moeten onmiddellijk een moratorium instellen op alle executies in Afghanistan met het oog op de afschaffing van deze gruwelijke straf,” aldus Zarifi.

In Afghanistan zitten ruim 10.000 mensen achter de tralies waarvan er 111 een doodvonnis tegen zich hebben horen uitspreken.

President Hamid Karzai moet alle doodvonnissen bekrachtigen. Dat heeft hij gedaan, ondanks dat hij verschillende keren aan Maxime Verhagen, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, heeft toegezegd dat hij in zijn land geen doodvonnissen meer zou laten voltrekken.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, mevrouw Navi Pillay, heeft eerder deze week de Afghaanse regering opgeroepen om de uitvoer van de executies onmiddellijk te beëindigen.

Ze zei onder meer dat de plaatselijke politie en de gerechtelijke instanties niet voldoen aan de internationale normen van de rechtsgang. Daardoor is het mogelijk dat er onschuldige mensen ter dood worden gebracht.

Het protest van de VN zal echter geen verandering brengen in de politiek die de volkenorganisatie voert ten aanzien van Afghanistan.

De Onafhankelijke Afghaanse Mensenrechtencommissie (AIHRC) heeft laten weten dat ze niet tegen de doodstraf is gekant.

Het uitvoeren van de doodstraf is opgenomen in de Afghaanse wet. De Europese Unie en de Verenigde Naties streven echter naar een wereldwijde stop van executies.

Dinsdag werden er vier mensen in Afghanistan geëxecuteerd. Zaterdag waren het er drie en maandag twee.

Drie van de mensen die dinsdag werden gedood waren betrokken bij aanvallen in 2003 in het district Khogaini en een kantoor van de Verenigde Naties in de oostelijke provincie Nangarhar, zo melden media in Afghanistan.

De vierde persoon die werd omgebracht heeft vorig jaar drie leden van een familie vermoord in Kabul.

Taliban
De Taliban hebben intussen de voltrekking van de doodvonnissen veroordeeld. Volgens de beweging waren drie van de mannen “vrijheidsstrijders”, zo meldt de BBC.

“In werkelijkheid waren het mujaheddien, die strijden voor de vrijheid van hun land en de invoering van een islamitisch bewind.” In de verklaring stelden de Taliban dat “de verantwoordelijken zullen worden gestraft".

Met het woord “mujaheddien” worden strijders in een heilige oorlog aangeduid. Het woord “jihad is er ook in herkenbaar. Het voorvoegsel “mu-“ duidt in het Arabisch een handelende persoon, of handelende personen aan.

De Taliban roepen de Verenigde Naties, de Europese Unie, het Rode Kruis en mensenrechtenorganisaties op om stappen te ondernemen tegen wat ze “een meedogenloze moord op onderdrukte gevangenen” noemen.

In Afghanistan werden ruim een jaar lang geen executies door de overheid uitgevoerd.

Vorig jaar oktober gaf president Hamid Karzai toestemming om 15 gevangenen in de beruchte gevangenis Pul-e Charkhi bij Kabul ter dood te brengen.

Dit leidde tot internationale protesten van regeringen en mensenrechtenorganisaties. Nu heeft het er veel van weg dat hij kleine groepjes tegelijk laat ombrengen. Er staan nog ruim 100 gevangenen op de lijst om te worden geëxecuteerd.

Zie ook
VN willen eind aan golf executies in Afghanistan
Opnieuw twee doodstraffen voltrokken in Afghanistan

dinsdag 11 november 2008

VN willen eind aan golf executies in Afghanistan

De Verenigde Naties hebben dinsdag de Afghaanse regering gevraagd om te stoppen met het executeren van gevangenen.

Top UN human rights official urges halt to Afghan executions

The United Nations human rights chief voiced her dismay today after several prisoners were put to death in Afghanistan in recent days and urged the Government to stop any further planned executions.

Five convicted prisoners are known to have been executed – on orders signed by President Hamid Karzai – over the past four days in the country, which had observed a de facto moratorium on the death penalty since 2004.

“While recognizing the severity of the crimes with which these prisoners were charged, I am very concerned that the law enforcement and judicial systems in Afghanistan fall short of internationally accepted standards guaranteeing due process and fair trial,” said UN High Commissioner for Human Rights Navi Pillay.

“Under these circumstances, there is a grave risk that there will be miscarriages of justice and that innocent people may be executed. The serious shortcomings in the police and judiciary have been well documented, and the Government has recognized this and committed itself to reform both branches of law enforcement.”

The latest killings are the first State-implemented executions in Afghanistan since October 2007, when the Government carried out death sentences on 15 prisoners. Two months later, in December 2007, the General Assembly passed a resolution calling for a global moratorium on the death penalty.

Ms. Pillay urged Mr. Karzai “to call a halt to any further executions and to rejoin the growing international consensus for a moratorium on the death penalty.”

She also encouraged the Government to join the other 68 States that have acceded to the Additional Protocol II of the International Covenant on Civil and Political Rights, which requires the abolition of the death penalty. (UN: 11-11-2008)

Zie ook
Opnieuw twee doodstraffen voltrokken in Afghanistan

Opnieuw twee doodstraffen voltrokken in Afghanistan

In Afghanistan zijn maandag opnieuw twee mensen geëxecuteerd. Het gaat om mannen die waren veroordeeld voor moord en verkrachting. De ophangingen werden uitgevoerd in opdracht van president Hamid Karzai.

Media in Afghanistan melden dat in de provincie Herat, in het noordwesten van het land, Feroz Ahmad werd opgehangen. Hij was schuldig bevonden aan de verkrachting en de moord van een 5-jarig meisje in 2004 in het district Pashton Zarghon.

De autoriteiten in de noordoostelijke provincie Takhar zeggen dat Sahib Khan, een inwoner van het district Yangi Qala, maandag werd opgehangen omdat hij zijn neef had vermoord vanwege een meningsverschil over een stuk land.

In Afghanistan wachten nog 125 mensen op de doodstraf. Het gaat om verkrachters en ontvoerders. Lijsten met namen van veroordeelden zijn naar de president gestuurd om de doodvonnissen te bekrachtigen.

President Karzai had verschillende keren aan westerse regeringen toegezegd dat hij van plan was om geen doodvonnissen meer te laten voltrekken.

Onder meer de Nederlandse ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) hebben er verschillende keren bij Karzai op aangedrongen in Afghanistan geen toestemming te geven voor de uitvoering van executies.

Maar zaterdag kwam daar verandering in en werden er in opdracht van Karzai 3 veroordeelden in de hoofdstad Kabul naar de strop gevoerd.

Opvallend genoeg ging dit nieuws voorbij aan de westerse media.

Het aantal misdaden zoals ontvoering, verkrachting en moord zijn de afgelopen jaren in Afghanistan sterk gestegen. Tijdens de regeerperiode van de Taliban, van 1996 tot eind 2001, werden executies openbaar uitgevoerd voor dit soort vergrijpen.

President Karzai staat onder druk van de bevolking en maatschappelijke organisaties om doodvonnissen te laten voltrekken. Deze straf is ook opgenomen in de Afghaanse grondwet en moet volgens de islam voor bepaalde misdaden ook worden opgelegd.

Zie ook
Hamid Karzai laat drie gevangenen executeren in Afghanistan

zondag 9 november 2008

Hamid Karzai laat drie gevangenen executeren in Afghanistan

De Afghaanse autoriteiten hebben zaterdag drie mannen in Kabul opgehangen die schuldig waren bevonden aan seksueel misbruik en ontvoering. President Hamid Karzai gaf opdracht om de gevangenen ter dood te brengen.

De geëxecuteerden zijn volgens Afghaanse media Abdul Shekeb, Noorullah en Ahmad Jaish. Volgens functionarissen gaf Karzai zijn goedkeuring aan het voltrekken van de doodvonnissen.

De drie hadden bekend dat ze de zakenman Hafizullah Zadran hadden vermoord. Daarna hadden ze hem begraven onder ruines in het stadsdeel Shah Shaeed van Kabul-Stad.

Een van de mannen was ook nog schuldig bevonden aan overspel.

De andere twee waren tevens schuldig bevonden aan de moord op een jonge jongen, het seksueel misbruiken van hem en het vermoorden van een 8 jaar oud kind.

De Nederlandse overheid heeft er verschillende keren bij president Hamid Karzai op aangedrongen dat er geen doodvonnissen in Afghanistan worden voltrokken.

Vorig jaar kreeg de executie van 15 gevangenen in de beruchte gevangenis Pul-i Charkhi bij Kabul zware kritiek te verduren van mensenrechtenorganisaties en in mindere mate van regeringen.

zaterdag 1 november 2008

Afghaanse politieman ter dood veroordeeld voor moord op zijn vrouw en zoon

Een militaire rechtbank in de stad Herat in het noordwesten van Afghanistan heeft een politieman een doodvonnis opgelegd omdat hij zijn echtgenote en hun zoon heeft omgebracht.

Dat hebben media in Afghanistan gemeld. De agent zei dat hij zijn gezinsleden had vermoord omdat zijn vrouw “een affaire” had. De rechtbank heeft hem nu veroordeeld tot de strop.

De veroordeelde agent werkte bij een controlepost van de politie in het district Jabrial. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij zijn vrouw en zoon twee maanden geleden heeft gedood toen hij op weg was naar zijn werk.

Motief
Het hoofd van het militair gerechtshof in Herat, generaal Jan Muhammad Aslami, zei dat de man volgens verwanten van hem verslaafd was aan drugs. Hij bracht zijn gezinsleden om het leven omdat zijn vrouw wilde dat hij zou stoppen met drugs.

Onlangs verklaarde een Britse politicus dat de Afghaanse politie bestaat uit een stelletje drugsgebruikers en verkrachters.

Maar de veroordeelde politieman zei dat hij zijn vrouw heeft gedood omdat ze een “affaire” had met een andere man.

Doodstraf
Deze week eisten verschillende vrouwen tijdens een vrouwencongres in Kabul van president Hamid Karzai dat hij de doodstraf uit zou laten voeren voor verkrachters en ontvoerders.

President Karzai antwoordde toen dat hij een voorstander is van de doodstraf.

Internationale donorlanden, zoals Nederland, Canada, Denemarken, Noorwegen dringen er altijd bij Karzai op aan dat de doodstraf niet wordt uitgevoerd in Afghanistan.

Vorig jaar werden er 15 gevangenen in de beruchte Pul-e Charkhi gevangenis bij Kabul geëxecuteerd. Hiervoor had Karzai toestemming gegeven.

Dit leidde tot verontwaardiging bij buitenlandse regeringen, maar mensenrechtenorganisaties waren van mening dat de kritiek in slappe bewoordingen werd geuit.


=President Karzai staat gewoon achter de doodstraf in Afghanistan=