President Hamid Karzai heeft donderdag aan de Nederlandse minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken beloofd dat de doodstraf in Afghanistan niet wordt uitgevoerd. Er waren berichten dat hij zijn toestemming zou geven om twee gevangenen te laten executeren.
Verhagen had de president hiernaar gevraagd, omdat wordt gevreesd dat er met de verkiezingen in het vooruitzicht misschien toch nog doodvonnissen zouden worden uitgevoerd.
Karzai wordt onder druk gezet door de Ulema, de hoogste raad van islamitische geestelijken in het land, die van mening is dat de uitgesproken doodstraffen moeten worden voltrokken.
Maar Karzai beloofde aan Verhagen dat het moratorium op de doodstraf in zijn land niet zal worden geschonden.
Verhagen is voor een bezoek in Afghanistan. Hij wordt vergezeld door zijn Slowaakse collega Ján Kubiš en de Slowaakse minister van Defensie Jaroslav Baska.
Vorig najaar werden er in de gevangenis Pul-e Charkhi bij de hoofdstad Kabul onverwachts vijftien gevangenen die ter dood waren veroordeeld geëxecuteerd, ondanks dat de doodstraf al een tijd niet werd uitgevoerd.
Dit leidde tot felle protesten van mensenrechtenorganisaties, die tevens van mening waren dat regeringen van landen lauw reageerden tegenover de Afghaanse autoriteiten.
Nederland toonde zich “bezorgd” en “onaangenaam getroffen”.
Karzai had voor deze executies zijn toestemming gegeven.
De president had eerder gezegd dat hij overwoog om goedkeuring te verlenen aan twee doodvonnissen. Vorig jaar werden er in Afghanistan door de hoge raad honderd mensen veroordeeld tot de doodstraf.
De Afghaanse mensenrechtenorganisatie AIHRC (Afghanistan Independent Human Rights Commission) heeft een brief gestuurd naar de hoge raad om de namen en gegevens van de honderd veroordeelden op te vragen.
Maar een dergelijk verzoek was kansloos toen er gegevens werden opgevraagd van de vijftien geëxecuteerden van afgelopen herfst. Verhagen sprak met Karzai ook over de behandeling van de gedetineerden die door de Nederlanders zijn overgedragen aan Afghanistan. Volgens de AIHRC is er geen sprake van ernstige misstanden.
Gevangenen
Dokter Sima Samar, de voorzitter van AIHRC, werd door Verhagen uitgenodigd om mee te gaan naar Uruzgan zodat zij daar de gevangenen die door Nederland zijn overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten kan bezoeken. Op de uitnodiging heeft ze positief gereageerd.
Regelmatig zijn er berichten dat gevangenen die door de ISAF worden overgedragen aan de Afghaanse overheid worden mishandeld of gemarteld.
Uit stukken die de NRC had gepubliceerd bleek dat gevangenen aan hebben geven dat ze zijn geslagen door de Afghaanse geheime dienst, nadat ze door Nederland waren overgedragen.
Eerder waren er ook zulk soort melding dat dit was gebeurd met gevangenen die door ISAF-partner Canada aan de Afghaanse overheid waren uitgeleverd.
Memorandum
De regeringen van Nederland en van Afghanistan hebben wel vastgelegd dat door Nederland overgedragen gevangenen niet ter dood kunnen worden gebracht.
In een zogenoemd “Memorandum of Understanding” is vastgelegd dat gevangenen die door het Nederlandse leger worden overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten niet gedood zullen worden.
Zie ook
Amnesty wil stop overdracht ISAF
Executies in Pul-i Charkhi
zaterdag 10 mei 2008
Abonneren op:
Posts (Atom)